Van 11.00 tot 13.00 uur. Alle activiteiten starten op het terrein na de officiële opening van het festival. Verzamelen om 11.00 uur bij de Informatietent.

 

[ms_row][ms_column style=”1/2″][ms_slider id=”108″ class=””]

1. Op zoek naar veldleeuwerik, geelgors en patrijs

Bart Willers, coördinator van de Ploegdriever, vereniging voor landschapsbeheer

Wandelen met pony’s over oude zandpaden door het agrarisch cultuurlandschap van Klein Amerika. Wat is het biotoop van deze en andere typische boerenlandvogels? En hoe zag het landschap er hier 50 en 100 jaar geleden uit? Naast bloemrijke akkerranden komen we ook langs erosiestroken, die hun functie op de hellingen bewijzen. Trek stevige wandelschoenen aan. Er gaan 2 pony’s met ervaren ruiters mee waar afwisselend door jong en oud op meegereden kan worden.

[ms_icon icon=”fa-star” size=”15″ color=”#d73517″ icon_box=”no” class=”” id=””] Duur ca 1,5 uur | Lengte 6 km
[/ms_column][ms_column style=”1/2″][ms_slider id=”122″ class=””]

2. Heerlijk Groesbeek – landschap vroeger en nu

Paul Thissen, landschapshistoricus en gebiedskenner. Schrijver van ‘Een natte bedoening, kleine geschiedenis van De Horst, De Bruuk en het Schildbroek’

Wandeling door het cultuurlandschap dat eens hoorde bij de Heerlijkheid Groesbeek. Hoe was het toen, wat zien we nog van vroeger? Vanaf de stuwwallen uit de IJstijd tot de boerderijen uit de Wederopbouw. En wat doet die berg midden in het natte land? Voor jong en oud, bewoner en bezoeker, boer, burger en buitenlui.

[ms_icon icon=”fa-star” size=”15″ color=”#d73517″ icon_box=”no” class=”” id=””] Duur ca 1,5 uur
[/ms_column][/ms_row]
[ms_row][ms_column style=”1/2″][ms_slider id=”443″ class=””]

3. Spoorzoeken in het Reichswald

Johan Thissen en Paul Klinkenberg. Johan is bioloog en kenner van de natuur van het Reichswald en Paul is kenner van de lokale geschiedenis.

Een natuur- en cultuurhistorische wandelexcursie in het westelijk deel van het Reichswald. Bezoek aan de verborgen bosvijver Himmelthal, het raster waarover de edelherten naar het Koningsven kunnen, het Koningsven waar Natuurmonumenten het moeras gaat herstellen, gemarkeerde biotoopbomen. Een rondgang langs de sporen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Loopgraven, schuttersputten en bunkerrestanten op plekken waar in februari 1945 strijd is gevoerd.

[ms_icon icon=”fa-star” size=”15″ color=”#d73517″ icon_box=”no” class=”” id=””] Duur ca 1,5 uur | Maximaal 15 pers.
[/ms_column][ms_column style=”1/2″][ms_slider id=”444″ class=””]

4. Op safari met de boswachter van OERRR

Ellen luijks, boswachter bij Natuurmonumenten

Tijdens de Landschapsparade kun je mee op safari. Tijdens de safari van OERRR leren we alles over het leven in het bos en gaan we op zoek naar de dieren die in en rondom Sint-Jansberg leven. Met een verrekijker speur je naar vogels en gewapend met een loupepotje speur je de bodem af op zoek naar kleine diertjes. Breng ze op naam met een zoekkaart en onder een loupepotje of vergrootglas. Ben jij niet bang om vies te worden, tussen de 6 en 12 jaar en durf je het aan met de boswachter mee te gaan, geef je dan op voor deze OERRR-safari.

[ms_icon icon=”fa-star” size=”15″ color=”#d73517″ icon_box=”no” class=”” id=””] Duur ca 2 uur
[/ms_column][/ms_row]

[ms_row][ms_column style=”1/2″][ms_slider id=”446″ class=””]

5. Op zoek naar de Zilveren Maan

Thijmen van Heerde, boswachter bij Staatsbosbeheer

We wandelen via ’t Heiland naar natuurreservaat de Bruuk. In de natte en schrale hooilanden groeien bijzondere planten zoals de Klokjesgentiaan. Krijgen we de zeldzame vlinder de Zilveren Maan te zien?

[ms_icon icon=”fa-star” size=”15″ color=”#d73517″ icon_box=”no” class=”” id=””] Duur ca 2 uur
[/ms_column][ms_column style=”1/2″][ms_slider id=”445″ class=””]

6. Uilen-workshop voor kinderen

Gijs Looijen en Henk Klaassen, werkzaam bij Landschapsbeheer Groesbeek

Hoe ziet het leven van een uil eruit? En hoe kun je uilen een handje meehelpen bij het grootbrengen van hun jongen? Wat zit er allemaal in een braakbal? Pluis er zelf maar eens eentje uit en maak een collage van de botjes die je vindt. Leuk voor kinderen en ook de ouders natuurlijk.

[/ms_column][/ms_row]

[ms_button style=”normal” link=”https://landschapsparade.nl/inschrijven/” size=”large” align=”centre” shape=”rounded” shadow=”no” block=”no” target=”_self” gradient=”no” color=”#d73517″ text_color=”#ffffff” icon=”fa-pencil” icon_animation_type=”” border_width=”0″ class=”” id=””]Schrijf je in voor een activiteit[/ms_button]