Activiteiten

Doorlopend programma

Geniet van livemuziek en eten en drinken uit de streek, in het café of op het terras. Chef-kok Menno Baas bereidt hapjes met de producten van lokale boeren.

Kinderactiviteiten

In de mooie beek achter het Kulturhus kunnen kinderen zelf de geheimen van de onderwaterwereld ontdekken. Met schepnetjes kunnen ze zelf de waterbeestjes opvissen tussen de waterplanten. Het is een genot om die beestjes van dichtbij te bekijken met een loep, of nog mooier, met een binoculair.  Natuurgidsen Nellie en Aisia van het IVN staan klaar en helpen je mee. Zij hebben veel ervaring en alle materialen die je nodig hebt zijn aanwezig. Kinderen van de basisschool kunnen meedoen. De jongsten onder begeleiding van een ouder/verzorger. Ga ook even bij de schapen kijken en maak een praatje met de herders Hester en Bart van schaapskudde Op Dreef.

Streekmarkt

Lokale boeren bieden hun producten aan en vertellen over hun natuurinclusieve manier van werken. Sam laat je kennis maken met de Gelukkige Groenten, de nieuwe zelfoogsttuin in de Ooijpolder. Howard en Claudi vertellen over hun biologisch gemengd bedrijf de Biesterhof in Millingen dat ze met hulp van Land van Ons aan het opbouwen zijn. Van Boer Stan hoor je over zijn koeien, Blonde d’Aquitaine, die hij op de Elyzeese Velden weidt. Bakker Joren bakt zijn brood met lokaal geteelde granen.

Living Lab

Onderzoekers van de Radboud Universiteit geven een inkijkje in hun onderzoek naar de biodiversiteit in het boerenland. Het Living Lab Ooijpolder-Groesbeek is een groot onderzoeksproject in het kader van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Huub Ploegmakers vertelt over de eerste resultaten. Robin Lexmond laat je zien hoe zij de insectenwereld in het boerenland onderzoekt. Bekijk de malaiseval in de groenstrook naast het Kulturhus en werp zelf een blik door het binoculair en zie de wondere wereld van de insecten.

Biodiversiteit

Museum de Bastei komt met een minitentoonstelling “Buurtsuper”. Het is een voorproefje van de expositie in het museum in Nijmegen. Het gaat over voedsel en over wat de bewoners in en om Nijmegen vroeger uit het landschap haalden; vis uit de Waal, hazelnoten uit het bos en ganzen uit de uiterwaarden. Het landschap was je eigen supermarkt.

Onder het motto “tegels eruit, plantjes erin” organiseert de gemeente Berg en Dal een workshop “Een natuurvriendelijke tuin, hoe doe ik dat?”. Leer hoe je je tuin en omgeving verandert zodat zowel jijzelf als de vogels, de vlinders, de bijen en de wormen hier het beste van kunnen genieten.

Staatsbosbeheer komt met de promokar met informatie over de natuur in hun natuurgebieden.

Activiteiten met inschrijving vooraf

1. Op stap met de boswachter

Ga mee op excursie met de boswachter van Staatsbosbeheer over de Duivelsberg in het Rijk van Nijmegen. Je ervaart een mooie afwisseling van vergezichten en knusse bospaden. Een leuke en ook wel uitdagende wandeling door de hellingen die bedwongen worden in een deel van het oude beukenbos. Je komt langs graslanden, door loofbos en als we een beetje doorstappen langs de Filosofenbeek. De wandeling geeft een prachtig beeld van de stuwwal bij Beek- Ubbergen. Wil je meer weten over de natuur in het Rijk van Nijmegen? Kom dan langs bij de Promokar op het festivalterrein!

Begeleide rondwandeling van het Kulturhus naar natuurgebied de Duivelsberg met uitleg van de boswachter van Staatsbosbeheer. 5,0 km, 2 uur, max. 15 personen.

Vertrektijden Kulturhus: 11.00 uur en 14.00 uur

2. Vlechtheggen, houtwallen en holle wegen van Palland

In het dal ‘Palland’ is te zien hoe de boeren vroeger hun erf, weides, akkers en boomgaarden met levend hout afscheidden. Er zijn vlechtheggen en houtwallen, holle wegen en graften. Het gebied staat bekend om zijn rijke flora, met een aantal zeer zeldzame planten, zoals orchideeën, sleutelbloemen en rapunzels. Na de wandeling kunt u het landschapsmuseum en de miniatuurlandschappen bezoeken.

Begeleide rondwandeling van het Kulturhus naar Palland met uitleg ter plaatse van Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. 4 km, 2,5 uur, max. 15 personen.

Start: 11.00 uur en 14.00 uur

3. Dorpsommetje Beek

In “Wandelgemeente van het Jaar 2020” heeft elk dorp zijn eigen ommetje. Loop mee met het Dorpsommetje Beek en luister naar de lokale verhalen over het wasserijverleden van het dorp, de tram, en de grensperikelen. Er zit een pittig klimmetje in de route!

Begeleide rondwandeling van het Kulturhus via Keteldal en Sterrenberg met uitleg van dorpsbewoner Henk-Jan Kooij. 3 km, 2 uur, max. 15 personen.

Vertrektijd Kulturhus: 11.00 uur

4. Het Geldersch Landschap van de Heerlijkheid Beek

Wandel mee langs de Elyzeese velden en maak de pittige wandeling naar boven om te genieten van het vergezicht over de Gelderse Poort. Daar bezoeken we het landgoed van Huys te Schengen met zijn unieke terrassentuin. Tijdens deze wandeling wordt stilgestaan bij het ontstaan van de Heerlijkheid, de ontwikkeling door de eeuwen heen en de beheersmaatregelen die dit gebied maken tot wat het nu is. Onderweg zien we de prachtige natuur waar vele dieren zich erg thuis voelen.

Begeleide rondwandeling van het Kulturhus naar de Heerlijkheid Beek met uitleg van Cor Custers van Geldersch Landschap en Kastelen. 4 km, 2,5 uur, max. 15 personen.

Vertrektijden Kulturhus: 11.00 uur

Foto: Ton Rothengatter

5. Tamme kastanjes en natuurlandbouw op de heuvelrug

Wandel mee met natuurgidsen van het IVN. Eerst onderlangs de heuvelrug door bloemrijke weilanden en de waterkerskwekerij, met zicht op de polder en de stuwwal. Dan over de heuvels met aandacht voor de Blonde d’Aquitaine en de graanakkers in de Elyzeese velden, de kastanjebossen op de Ravensberg en de beek van het Kastanjedal.

Begeleide rondwandeling met uitleg van IVN-gidsen. 4 km, 2 uur, max. 15 personen.

Vertrektijden Kulturhus: 11.00 uur en 14.00 uur

Foto: Ton Rothengatter

6. Bevers en bijen op het Schippersbosch

Loop mee naar het Schippersbosch. In dit mooie en idyllische natuurgebiedje aan de voet van de heuvelrug vertelt Wim Hoeijmakers over zijn bijenvolken en over de drachtplanten in de omgeving. Henk Klaassen laat je de burcht zien waar een grote familie bevers woont. De bevers maken dammen in de slootjes en ze knagen bomen om. Het is wel een hele kunst om met de bevers samen te leven.

Begeleide rondwandeling vanaf het Kulturhus naar het Schippersbosch. 3 km, 2 uur, max. 15 personen.

Vertrektijden Kulturhus: 11.00 uur en 14.00 uur

7. Vruchten in het Voedselpark Beek

Dichtbij het Kulturhus Beek is in 2014, met hulp van Wouter van Eck, een Voedselpark aangelegd op basis van de principes van permacultuur. Wandel mee met Ruud Jansen en hoor meer over permacultuur en over de opzet en ontwikkeling van het Voedselpark. Ruud is een van de vrijwilligers die het voedselpark beheren. Hij vertelt over alle eetbare (fruit)soorten die er in het park te vinden zijn. De vruchten die rijp zijn mag je proeven. De opbrengst wordt ook verwerkt in houdbare producten en die laat Ruud ook zien en proeven.

Begeleide rondwandeling vanaf het Kulturhus naar het Schippersbosch. 0,5 km, 1 uur, max. 15 personen.

Vertrektijden Kulturhus: 11.00, 14.00, 15.30 uur

8. Hoe heet die plant en dat insect?

Het Zwanenbroekje is een afwisselend gebied met struwelen, graslanden en verschillende wateren. Hierdoor is er veel plek voor allerlei verschillende soorten planten en dieren. Struin met Peter Hoppenbrouwers en Vincent Sanders door het Zwanenbroekje. Zij leren je om goed te kijken en te ervaren hoe rijk de natuur is. Leer met je smartphone planten en dieren op naam brengen. Maar er wordt vooral goed rond gekeken en af en toe wordt er iets gevangen, goed bekeken een weer losgelaten. N.B. Installeer vooraf de app Obsidentify. Neem smartphone en verrekijker mee. Doe een lange broek aan vanwege bramen en brandnetels.

Fiets-struintocht onder leiding van natuurkenners van de Flora en Fauna werkgroep. 5 km fietsen, 1 km struinen, 2,5 uur, max. 15 personen.

Vertrektijd Kulturhus: 11.00 uur

9. Het boerenlandschap in Persingen

Fiets mee naar Persingen en loop met boer Geert Kroes over zijn boerenlandpaden. Geert vertelt over de heggen, hagen, poelen, de hoogstamboomgaard en de ooievaars. Hij legt uit waarom hij en andere boeren in de Ooijpolder deze ‘groeneblauwe diensten’ verrichten en wat voor hem de voorwaarden zijn om landbouw met natuur en landschap te kunnen combineren.

Fietstocht en wandeling met leden van landschapsvereniging de Ploegdriever. 4 km fietsen en 2 km lopen, 2 uur, max. 15 personen.

Vertrektijden Kulturhus: 11.00 en 14.00 uur

10. De natuur in het boerenland van de Ooijpolder

Fiets mee door de Ooijpolder. Hier werken boeren en natuurliefhebbers al meer dan twintig jaar samen om het landschap voor dier en mens aantrekkelijker te maken. Er worden verschillende tussenstops gemaakt waar natuurgidsen vertellen over de leefgebieden van dieren en planten en over heggen, paddenpoelen en slootranden. Een van de boeren vertelt over de afwegingen en de keuzes die hij gemaakt heeft, vanuit zijn bedrijfsvoering en vanuit de liefde voor de natuur.

Fietstocht onder leiding van natuurgidsen van IVN. 11 km fietsen, 2 uur, max. 20 personen.

Vertrektijd Kulturhus: 10.00 uur

SPECIAL

11. Workshop ‘Ontwerp je plekje

In deze workshop leren deelnemers hun eigen tuinontwerp te maken. In de inleiding wordt kort uitgelegd waar je rekening mee dient te houden bij het maken van een beplantingsontwerp. Je krijgt volop praktische aanwijzingen waarmee je aan de slag kunt met je eigen tuin. Je krijgt hulp bij het bepalen van je eigen stijl. Daarna ga je onder begeleiding een tuinontwerp voor je eigen plekje tekenen. Vragen die aan bod komen zijn: Welke plantensoorten kies ik? Hoe kan ik zorgen dat de beplanting in mijn tuin eenheid uitstraalt? Hoe kan ik ervoor zorgen dat er jaarrond wat te zien valt in mijn tuin? Hoe kan ik de biodiversiteit van mijn tuin verhogen? Je hoeft geen bijzonder tekentalent te hebben voor deze workshop! Neem een plattegrond (A3 op schaal en voorzien van noordpijl) van je tuin mee. Dit mag ook een schets zijn.

De workshop van Linda Heijmans vindt plaats in het Kulturhus, 1,5 uur, max. 20 personen.

Starttijden: 12.00 uur en 15.00 uur

SPECIAL

Midzomeravond met vuurvliegjes, nachtvlinders, bevers en bijen

LET OP: Deze special vindt plaats op woensdagavond 21 juni!

Op de langste dag en kortste nacht van het jaar maak je ‘s avonds kennis met de verborgen schatten van de natuur. Natuurkenners tonen je een rijkdom aan diersoorten die je nog nooit zag. Wilde hommels en bijen, bevers bij hun burcht, vuurvliegjes en glimwormen tussen de struiken en nachtvlinders gevangen in het felle licht op het witte laken van de nachtvlinderval.

Er zijn twee locaties waar je voor in kunt schrijven; 12. Waldboeren en 13. Schippersbosch (zie hieronder). Doe mee met één of beide activiteiten. Na inschrijving volgt nadere informatie.

SPECIAL MIDZOMERAVOND

12. Waldboeren

Wandeling met hommel- en bijenkenner over het bloemrijk grasland van het project Waldboeren aan de Postweg in Berg en Dal, met uitleg over het gebruik van de app Obsidentify voor het herkenner van planten en dieren. 1,5 uur, max. 15 personen.

Starttijd: 19.00 uur

SPECIAL MIDZOMERAVOND

13. Schippersbosch

Diverse activiteiten op het natuurperceel: observeren van bevers en bekijken van de burcht, beverdammen en bevervraat; demonstratie van de imker met zijn honingbijen; opstellen van de nachtvlinderval en bekijken en determineren van insecten… en wachten op de vuurvliegjes. Max. 30 personen.

Starttijd: vanaf 20.00 uur