activiteiten

Bijzondere wandelingen, excursies en speurtochten in de ochtend en middag, in kleine groepen en onder begeleiding. Inschrijving vooraf is verplicht. Alle activiteiten zijn gratis. Na afloop van de activiteit is er gelegenheid voor een drankje en hapje, opgeluisterd met stemmige muziek.

De vlechtheggen, houtwallen en holle wegen van Palland

In het dal ‘Palland’ is te zien hoe door de geschiedenis heen mensen hun erf, weides, akkers en boomgaarden met levend hout afscheidden. Vlechtheggen, houtwallen, holle wegen en graften zijn er te zien, te midden van weides, akkers en boomgaarden. Het gebied staat bekend om zijn rijke flora, waaronder een aantal zeer zeldzame planten, zoals orchideeën, sleutelbloemen en rapunzels. Tijdens de wandeling heeft u een adembenemend mooi uitzicht over het Rijndal, met in de verte de Veluwezoom en de Duitse Elterberg.

Begeleide wandeling van de Holthurnsche Hof naar Palland en terug met uitleg ter plaatse van Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap. 3,5 km, 2 uur, max. 15 personen.

Start: 10.45 uur en 14.45 uur
(10.45 en 14.45=VOL)

Met LBG op zoek naar historische relicten

Wandel mee met de bevlogen leden van Landschapsbeheer Groesbeek en laat je verrassen door de vele tekens uit de geschiedenis. Wat te denken van Romeinse leemgroeves, dakpanovens, merktekens op bomen, een parkachtige tuin van Holthurnsche Hof. In het jaar dat LBG 20 jaar bestaat, kunnen ze natuurlijk niet ontbreken op de landschapsparade! Ook geschikt voor (oudere) kinderen.

Begeleide wandeling over het landgoed van de Holthurnsche Hof en de Duivelsberg. 3,5 km, 2 uur, max. 15 personen.

Start: 10.00 uur en 14.00 uur

Sporen uit de Tweede Wereldoorlog

Wist u dat er nog steeds sporen in het landschap te zien zijn die stammen uit de Tweede Wereldoorlog? Leden van de Archeologische Werkgroep Nijmegen nemen u mee op speurtocht. Tijdens de wandeling over de Duivelsberg krijgt u schuttersputjes en loopgraven te zien, waarbij het verhaal wordt verteld over de soldaten die in september 1944 de strijd aangingen met de Duitse bezetters.

Begeleide wandeling naar de Duivelsberg en terug. 3 km, 2 uur, max. 15 personen.

Start: 10.30 uur en 14.30 uur (14.30=VOL)

IVN – Natuurwandeling in het Nederrijk

De gevarieerde wandeling met natuurgids Piet voert door lanen met oude bomen, door bossen en tussen weilanden en akkers door. We wandelen over de landgoederen van de Holthurnsche Hof en het Nederrijk. Het is een on-Nederlands landschap met mooie vergezichten en veel geologische en cultuurhistorische bijzonderheden. Trek goede wandelschoenen aan want het gaat heuvel op heuvel af.

Begeleide wandeling over twee landgoederen. 4 km, 2 uur, max. 15 personen.

Start: 10.30 uur en 14.30 uur (10.30 en 14.30=VOL)

Op stap met de boswachter

Wandel mee met boswachter Twan of boswachter Daan en ontdek de natuur op de Duivelsberg. Het natuurgebied is heel gevarieerd door het reliëf, de bronnen, bronbeken en leemkuilen. Vroeger waren er boerderijen met akkers, weilandjes, hakhoutbosjes en stukjes heide. Daar zijn bijzondere restanten van over in het bos.

Begeleide wandeling van de Holthurnsche Hof naar de Duivelsberg en terug met uitleg van Twan Teunissen of Daan Meeuwissen van Staatsbosbeheer. 3,5 km, 2 uur, max. 15 personen.

Start: 10.15 GEANNULEERD en 14.15 uur VOL

SNP-workshop kaart en kompas

Een route buiten de gebaande paden, slecht weer of ineens overvallen worden door mist; allemaal omstandigheden waardoor kennis van kaart en kompas een noodzaak wordt. We beginnen deze workshop met het leren “lezen” van de kaart en het uitzetten van kompasroutes. We bespreken welke kaarten geschikt zijn voor wandelingen. Daarna gaan we in de praktijk met opdrachten aan de slag. Voor kompassen en kaarten wordt gezorgd. In het kort gaan we ook in op het gebruik van GPS en diverse apps.

Workshop op het landgoed Holthurnsche Hof door Paul van Dommelen van de Nijmeegse wandelreisorganisatie SNP Natuurreizen. 2 uur, max. 10 personen.

Start: 11.00 en 14.00 uur

Met wildcamera’s het verborgen leven van dieren bespieden

Dieren die ’s nachts actief zijn, zoals de steenmarter en de egel, komen in Nederland geregeld in de directe omgeving van mensen voor, maar je ziet ze zelden. Met een wildcamera maak je deze dieren zichtbaar. In de gemeente Berg en Dal is er met de wildcamera onderzoek gedaan naar welke zoogdieren er in verschillende achtertuinen voorkomen, met leuke waarnemingen als gevolg. Maar wat zorgt er eigenlijk voor dat deze dieren wel of niet voorkomen in de natuur of in je tuin? Hoe krijg je het dier vervolgens op de wildcamera? Samen met zoogdierspecialisten ga je een drietal verschillende wildcamera’s inspecteren en de kaartjes uitlezen. Je leert gaandeweg meer over de toepassing en werking van de wildcamera, maar ook waar je rekening mee dient te houden bij het opstellen van de camera.

Wandeling langs drie wildcamera’s met uitleg onderweg over zoogdieren en ervaringen van onderzoekers. 1,5 uur; max. 10 deelnemers.

Start: 10.45 uur en 14.45 uur (10.45 en 14.30=VOL)

Hoe vanzelfsprekend is respect voor de natuur?

Wandel mee met Noëlle Aarts. Zij gaat met deelnemers in gesprek over de manier waarop wij ons verhouden tot de natuur. Om op een gezonde manier met de natuur om te gaan moeten we erkennen dat we er deel van uitmaken. Samen met de deelnemers zal Noëlle al wandelend verschillende afhankelijkheden onderzoeken. Hoe kun je deze afhankelijkheden erkennen en zodanig vormgeven dat respect voor de natuur vanzelfsprekend wordt. Maar hoe uiten we dat respect in onze communicatie?

Rustige wandeling over het landgoed Holthurnsche Hof met Noëlle Aarts, hoogleraar socio-ecologische relaties aan de Radboud Universiteit. 1 uur, max. 15 personen.

Start: 12.00 uur

Historische wandeling Holthurnsche Hof en omgeving

Over dit bijzondere landgoed en zijn omgeving zijn vele verhalen te vertellen; over de Volkshogeschool, over de oorlog, over het vroege toerisme in Berg en Dal. ‘s Ochtends kunt u een korte wandeling maken met gidsen van Stichting Heemkunde Berg en Dal.

Ochtendwandeling van ca 1 uur, 2,3 km, max. 10 personen.

Start: 10.15 uur =VOL

De eerste fabriek van Nederland

Sjacco Jaspers neemt je mee naar de plek waar archeologen in de vorige eeuw zeven Romeinse steenovens blootlegden. Het ligt op een steenworp afstand van de Holthurnsche Hof en pal naast zijn vakantieboerderij en wijngaard De Holdeurn. Tweeduizend jaar geleden werden hier dakpannen, bakstenen en aardewerk geproduceerd met de leem die hier in de bodem zat.

Start: 11.00 uur en 15.00 uur

Speurtocht voor kids

Ben je tussen de 8 en 12 jaar? Doe dan tijdens de Landschapsparade mee met de spannende herfstspeurtocht van het IVN. Zoek je weg door het bos met behulp van foto’s en opdrachten. Je gaat op pad in kleine groepen in een uitdagend terrein met hier en daar diepe kuilen om lekker rond te struinen. De activiteit wordt begeleid door IVN- jeugdgidsen. Voor je (groot)ouders/ verzorgers zijn er tegelijkertijd andere activiteiten te doen.

Duur: circa twee uur.

Start: 14.00 uur

Verhalenroute Holthurnsche Hof

De wandeling start bij de bijzondere bomen op het terrein en voert grotendeels door het bos, afwisselend vlak en heuvelachtig terrein met enkele stevige klimmen. Ton Duffhues kent de historie van het landgoed en vertelt onderweg de verhalen die passen bij de plek. Bijzondere anekdotes uit de tijd dat hier de groene Volkshogeschool gevestigd was, bieden een inkijk hoe het landgoed gebruikt werd. Ton is voorzitter van Via Natura.

De wandeling duurt 2 uur en is 6 km lang, max 15 personen.

Start: 14.15 uur VOL!

Wandel met IVN van Bastei naar de Landschapsparade

Vanuit het centrum van Nijmegen wandel je zó het groene buitengebied in. Wandel mee met het IVN van de Bastei naar de Landschapsparade. De natuurgidsen nemen verschillende routes over de stuwwal naar Berg en Dal en zij gaan deels over de vijftigjarige N70-natuurroute. Op de lange routes is wat meer de tijd voor een ommetje of een extra verhaal. De wandelgroepen worden in Berg en Dal welkom geheten door de wethouder. De terugweg kan lopend of per stadsbus (lijn 8).

Start: 10.00 uur.
10 km, max. 18 personen

Start: 11.00 uur = VOL
8 km, max. 10 personen